Warning: Creating default object from empty value in /var/www/journalist2013.dk/public_html/test/wp-content/plugins/widgetize-pages-light/include/otw_labels/otw_sbm_grid_manager_object.labels.php on line 2

Warning: Creating default object from empty value in /var/www/journalist2013.dk/public_html/test/wp-content/plugins/widgetize-pages-light/include/otw_labels/otw_sbm_shortcode_object.labels.php on line 2
<Web-tv til undervandsjægere>

Sådan kommer du helt tæt på multerne

Multen er en eftertragtet fisk blandt de danske undervandsjægere, og UVjagt.tv har fået Kim Westergaard, en af de bedste multejægere i Danmark, til at dele ud af sine råd, erfaringer og videoklip.

Hør Kim fortælle om hvor du finder multerne, og hvilke teknikker han gør brug af for at komme helt tæt på dem. Kim viser samtidig forskellige videoer fra sine ture under vandet, der helt sikkert vil give dig en bedre ide om, hvordan du også bliver en mester til multe.

(Vi anbefaler, at du ser indslaget i fuld skærm)

Er du glad for videoerne her på UVjagt.tv, og vil du gerne have flere i fremtiden, så støt os her: Støt UVjagt.tv

OBS: Mindstemål for multen er 20 centimeter.

EKSTRA: Gode råd til udstyr og teknik
I denne ekstra video giver Kim flere gode råd om jagt på multer. Hør hvilken størrelse harpun han anbefaler, hvordan blyet skal afpasses, hvor på multen det er bedst at skyde, og hvordan du sikrer den på spyddet.

Andre gode råd om multejagt
Det var ikke alle Kims gode råd, der var plads til i videoerne, men herunder har vi samlet flere af hans erfaringer fra jagten på multerne.

God til begyndere: Hvis du gerne vil mere end at skyde fladfisk, er multen en god begynderfisk. Den er betydeligt nemmere at komme tæt på om dagen end havørreden. Ligeledes behøver du ikke ud på dybere og mere strømfyldt vand, som det ofte er tilfældet med torsk.

Alt slags vejr: Mange taler om høj sol og ingen blæst som det eneste rigtige vejr til multefiskeri. Det er også rigtigt, hvis du er lystfisker, da du helst skal kunne spotte multen fra overfladen. Som undervandsjæger har Kim derimod held med at skyde multer i alt slags vejr.

Dårlig sigt kan være god sigt: Det er ikke nødvendigvis det værste, hvis der er dårlig sigtbarhed i vandet ved multejagt. Faktisk kan den dårlige sigt betyde, at du får nemmere ved at komme tæt på multen, da den ikke ser dig så let.

Multer er også i strømvand: Mange tror, at man kun finder multer på steder, hvor der er lunt vand og ikke så meget strøm, men Kim finder også multer på steder med kraftigere strøm. Multerne er her mere strømlinede og mindre fede.

Tidspunkter på dagen: Multer kan fanges i løbet af hele dagen, men er du for eksempel i nærheden af strand, hvor folk bader, eller hvor der kan være andre forstyrrende elementer, kan det skræmme multerne væk. Her forsøger Kim altid at komme ud tidligt om morgenen, eller om aftenen inden det begynder at blive mørkt.

Natjagt er ikke et hit: I Kims optik er natjagt ikke særlig effektivt til multer, så går du målrettet efter multerne, er det om dagen, du skal gøre det.

Fakta om multen:
Multen er en sommergæst ved de danske kyster og er typisk at finde i det meste af landet fra midt/slut-maj og frem til slutningen af september. Multen er udbredt fra det sydlige Island og mellemste Norge til Senegal og Middelhavsområdet.

Om sommeren kommer den til Danmark. Først er den at finde ved vestkysten, derefter Skagerak og Kattegat og til sidst når den ind i de indre danske farvande. Man vil ofte opleve multen nær kysten, i inderfjorde og ved havnemoler, hvor de for det meste bevæger sig rundt i mindre flokke.

Multen kan gode lide at være, hvor der er sten og tangplanter, og man ser den ofte gå og raspe alger af bolværk og store sten. Derfor er der også mange, der tror, at multen er vegetar. Det er dog ikke helt rigtigt. Multens føde tæller både alger, plankton, tanglopper, snegle, rurer, blåmusliger, rejer og andre smådyr.

Se også

Comments

comments